NBK Manifestosu

TANITIM

Herkese merhabalar. İsmim Mahir Yıldızhan. Bu manifestoyu, kurmuş olduğum nedenbukitap.com platformunu (NBK), neden kurduğumu ve nasıl işleteceğimi sizlerle paylaşmak için yazıyorum. Son bir kaç yıldır dijital dünyada kendimce içerikler üretiyor ve bunu blog yazıları ( mahiryildizhan.com/blogs ) ya da YouTube ( https://www.youtube.com/channel/UCzSIjra8EKWS6fIJfNjTQIw ) videoları olarak insanlarla paylaşmaya çabalıyorum.

HİKAYE

Ben, ne yazık ki küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı kazanabilmiş birisi değilim ki bu konuda, “Gerekirse ödevlerini yapmasın fakat kitap okusun” diyen çok kaliteli bir ilkokul öğretmenim vardı. (Bu arada saygı ve sevgiyle Nazım Yıldırım öğretmenimin ellerinden öpüyorum.) Buna rağmen okuma konusunda hep zorlandım. Hala daha bilmediğim metinleri okurken ilk okulda gibi hissediyor ve kilemeleri doğru çıkartamıyorum diye kendimi eleştiriyorum. Sanırım bunun sebebi doğru kitapları seçmemiş yada doğru tavsiyeler almamış olmak. Hatta çok iyi hatırlıyorum babamlar beni okumaya alıştırmak için iki ciltlik “Savaş ve Barış” kitabını okutmaya çalışıyorlardı. Tabi tahmin edebileceğiniz gibi, okumaktan soğuyarak sonuçlandı.

Kitap okumanın eksikliğini de, ne yazık ki çok uzun yıllar fark edemedim. Sanırım ilk keyif aldığım okumaları askerlik öncesi iş için il dışına çıktığımda yapmıştım. Orada da çevremdeki arkadaşlarımın olumsuz yorumları ile karşılaştım. Askerlik yıllarımda, boş zamanlarımda yapabilecek bir şey bulamadığım için bir kaç kitap okuma imkanım olmuştu. Askerde bir kaç şiir okudum ve Cemal Süreya’nın “Biliyorum Sana Giden Yollar Kapalı” şiirini bir arkadaşımdan öğrenmiştim. İnanılmaz keyif almış, hatta o zaman ezberlemiştim bu şiiri.

Askerlik dönüşü de teşebbüslerim olsa da, hayat koşturmacası, düzenli kitap okuyamadım ta ki, üniversiteden arkadaşım Oğuz’un bana “Şeker Portakalı” kitabını hediye edene kadar. Nasıl oldu bilmiyorum, fakat bu kitap benim için bir milat oldu. Ardından “Simyacı” hayat amacı arayışımda bana yön verdi diyebilirim. Bu kitapları YouTube üzerinde yayınlamak, beni daha çok teşvik etti. Şu an her yıl en az 10 kitap okuyor, bir o kadar da dinliyorum. Hedefim bunu iyi bir kitap okuyucu seviyesine kadar çıkartmak.

Hikayeyi çok uzattım, biliyorum fakat benim kitap okumak ile ilişkimi anlamanız açısından bunlar önemli diye düşünüyorum. Sonuç olarak, ben doğru kitap yada kitaplarla başlamadığım için uzun yıllar kitap okumanın keyfini ve yepyeni şeyler öğrenebilme fırsatlarını kaçırdım. Ancak yapıcı olup, geç kalmış olmaktan pişmanlık duymak yerine, kendimi bu konuda geliştirmeye ve başkalarının da bu gecikmeyi yaşamaması için farkındalık oluşturmaya çalışıyorum. NBK da bu amaç doğrultusunda bir yıl kadar önce fikir olarak başladığım, internet adresinin adını satın aldıktan sonra da yavaş yavaş üzerinde çalıştığım bir proje. Bu projeyi geçtiğimiz yıl 8 Eylül Dünya Okuma Gününde yayınlamayı planlamıştım. Ancak iş hayatımdaki yoğunluk buna çok müsade etmedi. Resmi olarak insanları davet etmeye başladığım için 1 Ocak 2022’yi kuruluş tarihi olarak kabul ediyorum. Hikayenin bundan sonraki kısmını sizlerle birlikte yazacağımıza inanıyorum. 🙂

NEDEN OKUMAK?

Kitap okumak gerçekten çok kıymetli. Okumak sizi bu gün herkesin konuştuğu öte-evrenlerde (Metaverse) seyahate çıkartabilir. Kitap bir zaman makinesi, bir ışınlanma aracı bence. TARDİS gibi, sizi alıp başka zamanlara başka mekanlara da taşıyabilir. Geleceği tezahür etmenizi sağlar. Yaşamdaki olasılıklarınızı daha iyi görmenizi sağlar. Ve bence en önemlisi, istediğiniz kişi olabilirsiniz. Küçükseniz, bir yetişkin, yetişkinseniz de bir çocuğa dönüşebilirsiniz. İmparatorlukları yönetebilir, kendi hayal gücünüzün içinde yaşayabilirsiniz.

İŞLETME

Öncelikle hikaye kısmında anlattığım gibi benim ilk amacım insanların okuyacakları kitapları seçmesine yardımcı olmak. Para kazanmak değil. Bu yüzden ilk bir yıl kazanç elde etmeyi hedeflemiyorum. Benim için “şeffaflık” çok önemli bir değer. Bu sebeple sonrasında oluşabilecek potansiyel gelirleri şimdiden belirlediğim şekilde paylaştırmak istiyorum. Yine ileride oluşabilecek bu gelirleri her yıl nasıl değerlendirdiğimi sizlerle paylaşıyor olacağım.

Ben her yıl bir ilkokul ve ortaokul için “Bilim ve Teknik”, Bilim Çocuk” ve “Meraklı Minik” aboneliği alarak okula destek olmaya çabalıyorum. Aynı zamanda YouTube üzerinden de kitap çekilişleri yaparak çocuklara ücretsiz kitap ulaştırmaya çabalıyorum. Kütüphanesi olmayan okullara destek olmak için de bir kaç sosyal sorumluluk projesine dahil oldum. Bunları paylaşmamın sebebi övünmek değil, NBK ile de elde edebileceğimiz gelirleri nasıl harcamalarda kullanacağımı göstermek için paylaştım. Öncelikle gelirin %50’lık kısmı bu ve benzeri sosyal sorumluluk projelerinde harcanacak. Aynı zamanda düzenli olarak kullanıcılara teşvik amaçlı kitap çekilişlerini de bu gelirden yapacağım. Gelirin %25’lik kısmını kendi emeğim karşılığında sahipleneceğim. Gelirin %15’lik kısmı platformun sürdürülebilirliği için giderlere harcamak için ayrılacak. (İsim hakları, sunucu giderleri, yenileme ve içerik düzenlemeleri vs.) Gelirin %5’lik kısmını projeye destekleri ve öğretmen yorumlarını işaretleme konusundaki fikri için Yeşim Koçak arkadaşım ile paylaşılacak. Kalan son %5’lik kısmı da adminlik ve içerik üretimi konusunda bana destek olan aileme ayrılacak. Sonuç olarak:

%50'si Sosyal Sorumluluk Projeleri

%25'i Mahir Yıldızhan

%15'i Platform Giderleri

%5'i Yeşim Koçak

%5'i Yıldızhan Ailesi

Platformun işletmesini olabildiğince şeffaf bir şekilde sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Bu konuda aklınıza takılan bir şey olursa [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz. Ayrıca platformu önümüzdeki üç yıl boyunca hiçbir amaç doğrultusunda satmayacak veya el değiştirmeyeceğim.

GELİR MODELİ

Öncelikle platforma ücretsiz üyeleri rahatsız etmeyecek miktarda reklam göstererek gelir elde etmeyi planlıyorum. Ancak bunu ilk yıl (para kazanmayı planlamadığım süre) için yapıp yapmamaktan emin değilim. İlk altı ay reklam göstermeyeceğim.

Aynı zamanda cüzi bir ücret karşılığında (Aylık 2 TL, Yıllık 20 TL) altın abonelik satacağım. Bu abonelikler sayesinde reklam görmeyecek ve kitaplarla ilgili kendinize özel notlar alabiliyor olacaksınız. Buna ilave olarak bazı ilave istatistikler de paylaşıyor olacağım. Şu anda yeni abone olan herkese en az dört aylık altın abonelik vereceğim. Bu ilk altı ay ve 500 aboneye kadar bu şekilde devam edecek.

Tüm bunlara ilave olarak, sistem ISBN bazlı olduğu için yayın evleri ile de yapılabilecek sponsorluk anlaşmaları olabilir. Bu biraz daha ileriki bir süreç, ancak olursa bu konudaki gelişmeleri de sizlerle şeffaf bir şekilde paylaşacağım.

SON OLARAK

Sizlerin desteğini olabildiğince çok vurgulamak istiyorum çünkü bu platform, siz kitap severlerin desteği ile çalışacak. Bu yüzden lütfen olabildiğince destek olun ve çevrenizdekiler ile bu platformu paylaşın. Şimdiden destek veren herkese çok teşekkürler. İyi okumalar 😊

22 Ocak 2022

Mahir Yıldızhan