1984

8.3/10 (4 Oy)
✍🏼 Yazar: George Orwell
📟 ISBN: 9789750718533
💬 Lisan: Türkçe
📑 Sayfa: 352
📬 Yayın Evi: Can Yayınları
📐 Ebatlar: 13.5cm x 19.5cm
394 👁

1984 Kitap Açıklaması

Parti’nin dünya görüşü, onu hiç anlayamayan insanlara çok daha kolay dayatılıyordu. (...) Her şeyi yutuyorlar ve hiçbir zarar görmüyorlardı çünkü tıpkı bir mısır tanesinin bir kuşun bedeninden sindirilmeden geçip gitmesi gibi, yuttuklarından geriye bir şey kalmıyordu. George Orwell’in kült kitabı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır Bin Dokuz Yüz Seksen Dört. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır. Can Yayınları, bu “bütün zamanların kitabını” Celâl Üster’in özenli çevirisiyle okura sunmaktan kıvanç duyuyor.

#Öykü #George Orwell

Melisa KARABOYUN 28.03.2022 10

"Düşünce Polisi'nin, kime ne zaman ve hangi sistemle bağlandığını kestirmek çok zordu. Herkesi her an izliyor da olabilirlerdi..." Birinin sizi izlediğini düşünmek bu hisse kapılmak bile insana rahatsızlık verir öyle değil mi? Mesela sınavlarda sürekli gözetlendiğini bilmek insana ayrı bir yük olur. Peki bu süreç sizin hayatınız her anında olsa yani her anınızı düşüncelerinizi bile izleyip dinleyip kontrol altında tutan bir yönetim olsa? 1984 tamda böyle bir kitap bir yönetim biçimi var ve bu yönetim insanları tamamen kontrol ediyor ve bu sistemin hakkında en ufak bir şüphe yada aksi bir düşünceye bile izin verilmiyor. İnsanlar üstünde olağanüstü bir baskı ve düzen kurulmuş ki kimse itiraz etme hakkını arama lüksüne sahip değil. Artık bol bol göreceğimiz George Orwell kitaplarının en iyi kitabı olan 1984 gayet akıcı güzel ilerleyen bir kitaptı. Beni okurken hiç zorlamadı son bölüm sanırım en heyecanlı en merak uyandıran bölümdü. Distopya benim geçen sene tanıştığım ve çok sevdiğim bir tür. Ama geçmiş distopyaları şimdi çokta distopya gibi değil olağan durumu anlatan kitaplar gibi geliyor bana. Şimdide aslında hepimiz izleniyor dinleniyor hissini elimize telefonumuzu her aldığımız da hissetmiyormuyuz? Hatta histende öte hepimiz bunu biliyoruz... "Winston cebinden bir yirmi beş sent çıkardı. Madeni paranın üstünde de küçük, okunaklı harflerle aynı sloganlar yazılıydı; öbür yanında ise Büyük Birader'in yüzü görülüyordu. Büyük Birader'in gözleri paranın üstünden bile sizi izliyordu. Paraların, pulların, kitap kapaklarının, bayrakların, posterlerin, sigara paketlerinin üstünden... her yerden. Hep sizi izleyen o gözler ve sizi sarıp kuşatan o ses. Uykuda ya da uyanık, çalışırken ya da yemek yerken, içeride ya da dışarıda, banyoda ya da yatakta... kaçış yoktu. Kafatasınızın içindeki birkaç santimetreküp dışında, hiçbir şey sizin değildi."


Cemal Aras 24.03.2022 7

Okurken biraz sıkıldığım kitapta anlatılan baskıyı sanki ben de yaşıyormuşum gibi bir an yaşadım. Kitapta insanları düşünmemeye zorladığı sadece hükemet için zorlayan Büyük Birader hakkında kötü düşünmenin suç olduğu bir yer anlatılıyor


Mahir Yıldızhan 01.02.2022 9

Ürkütücü olduğu kadar, gerçekçi de bir eser. Okurken, ana karakterle birlikte sonsuz bir boşluğun içinde yüzüyor gibi hissedeceksiniz. Özellikle depresif olduğunuz dönemlerde kesinlikle okunmaması gerektiğini düşünüyorum. Tabi adalet kasımızı uyandırmak için de durup hikaye ile günümüzü bir karşılaştırmakta da fayda var.